2022 Limited ve Anonim Şirket Kurma Maliyetleri

2022 yılında limited veya anonim şirket kuruluşu nasıl yapılır ve bunun maliyeti nedir?

Belki yeni bir işe atılıyorsunuz ve kurumsal olarak hareket etmek istiyorsunuz, belki de şahıs işletmesi olarak başladığınız iş hayatınızı genişletmek ve büyütmek istiyorsunuz. Ya da şirketinizle ilgili gelecek planlarınız arasında şirketi büyütmek ve belirli bir noktada satmak var. Her ne sebeple olursa olsun, eğer kurmak istediğiniz şirket türü limited veya anonim şirket ise bu yazımız sizin için.

Bu sorunun cevabını araştıracağımız yazımıza başlamadan önce, henüz kurmak istediğiniz şirketin türüne karar veremediyseniz bu linkten anonim ve limited şirket türlerini karşılaştırdığımız ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket kurmak biraz karmaşık bir süreçtir. Karmaşık olmasının yanı sıra kuruluşta yapılabilecek bir hata ileride hukuken problemli durumlar ortaya çıkarabilir. Bu sebeple kuruluş için profesyonel destek almanızda fayda bulunmaktadır. WorqCompany, şirketinizin kuruluşunu sıfır hata ile minimum sürede sağlayarak işinizi bir an önce başlatmanız veya büyütmeniz konusunda size destek olmaktadır.

Kuruluşta ilk aşama şirket ana sözleşmesinin hazırlanmasıdır. Ana sözleşmede şirket unvanı, ortaklık yapısı gibi konuların net olarak belirtilmesi gerekmektedir. Sözleşme hazırlama aşamasında ticaret odası ile irtibatlı bir şekilde hareket etmek gerekebilmektedir. Ardından şirket genel kurul ve müdürleri belirlenir. Son olarak şirketin faaliyet konuları eklenerek ana sözleşme hazırlanır.

Ana sözleşme hazırlandıktan sonra MERSİS’e (Merkezi Sicil Sistemi) giriş yapılır ve sistemden potansiyel vergi numarası ile vergi dairesi bilgileri alınır.

Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklik ile limited şirket kuruluşlarında anonim şirketlerden farklı olarak sermayenin bir kısmının şirket kurma sürecinde ödeme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla kuruluşta herhangi bir sermaye ödenmesi şartı bulunmamakla birlikte, minimum sermaye şartı olan 10.000 Türk Lirası veya belirlenen diğer sermaye bedelinin 2 yıl içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Tüm bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra şirket kuruluşunun tescili, Ticaret Odası ziyaret edilerek tamamlanmaktadır.

Limited Şirket Kuruluşu Ne Kadar Zaman Alır?

Limited şirket kuruluşu evrakların tamamlanmasının ardından Ticaret Odası'ndan randevu alınarak yapılabilmektedir. Uygulamada bu süreç ortalama üç iş günü ile bir hafta arasında tamamlanabilmektedir.

Limited Şirketlerin Kuruluş Maliyeti Nedir?

Tek ortaklı bir limited şirket kurulacağını düşünürsek, Ticaret Odası ana sözleşmedeki kelime sayısına göre ücretlendirme yapmaktadır. Bu da ortalama bin kelimeye kadar 1500 TL civarı tutmaktadır. Ayrıca, kuruluşun bir temsilci vasıtasıyla gerçekleştirilmek istenmesi halinde noterden düzenlettirilecek vekaletname için de belli bir miktarın noterliğe ödenmesi gerekmektedir.

Bu ücretlendirme şirketin ortak sayısına, çalışan sayısına ve şubesi olup olmamasına göre değişkenlik göstereceğine dikkat etmeniz önem arz etmektedir.

Anonim Şirket Nasıl Kurulur?

Anonim şirket kuruluş öncesi, tıpkı limited şirkette olduğu gibi profesyonel yardım almanız size büyük kolaylık ve yasal prosedürler açısından güvenlik sağlayacaktır.

Kuruluş aşamasında yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Esas sözleşmenin hazırlanması
  • Noter onay işlemlerinin yapılması
  • Esas sözleşmenin ticaret sicilde onaylanması
  • Potansiyel vergi numarasının alınması
  • Bankaya sermayenin ilgili tutarının yatırılması
  • Kuruluş için gereken evrakların ticaret siciline iletilmesi
  • Vergi dairesine açılış bildiriminin yapılması
  • İlgili oda kaydının yapılması (sanayi odası, meslek odası gibi)
  • Sermayenin belli bir kısmının Rekabet Kurumu Ödemesi olarak yatırılması

Kuruluş için ilk yapılması gereken şirket esas sözleşmesinin hazırlanmasıdır, öncelikle yine Ticaret Odası ile irtibatlı bir şekilde şirket unvanı belirlenir. Ardından şirketin ortaklık yapısı, genel kurul ve yönetim kurulu üyeleri ile şirketin faaliyet konuları da belirlenerek ana sözleşmeye eklenmelidir.

Kuruluş için gerekli olan belgeler hazırlandıktan sonra Ticaret Bakanlığı’na ait olan MERSIS sitemine giriş yapılır ve sistemden potansiyel vergi numarası ile vergi dairesi bilgileri alınır.

Anonim şirket kuruluşu için yasal olarak asgari sermaye tutarının dörtte biri yani 12.500 TL banka şubesi vasıtası ile belgelenir. Ticaret Odası işlemlerinin ardından şirket kuruluşu ilgili vergi dairesine bildirilir ve son olarak gerekiyorsa ilgili mesleki vb. odaya kayıt yapılır.

Anonim Şirketlerin Kuruluş Maliyeti Nedir?

Hemen hemen tüm şirket türlerinde kuruluş masrafları; şirketin ortak sayısı, sermaye miktarı, kira miktarı, şirketin bulunduğu şehir vb. faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Ancak yazımızda tek ortaklı bir anonim şirketİ kuruluşu için ortalama bir maliyet hesaplamak istersek:

Noter Masrafı: İmza sirküleri için  ortalama 300 TL, kuruluş vekaleti için 300 TL ve toplamda yaklaşık 600 TL’dir. Bu tutarlara yaklaşık denmesinin sebebi noterden notere ücret değişikliklerinin olmasıdır.

Ticaret Odası Masrafı: Bu noktada esas sözleşmedeki kelime sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte yine ortalama bir tutar belirtecek olursak yaklaşık 2000 TL civarı diyebiliriz.

Kira Damga Vergisi: Kiralayacağınız iş yerine göre değişkenlik gösteren bu tutar da, 1.000 TL aylık kira ile tutulan bir yer için yaklaşık olarak 120 TL civarındadır. Bu tutarın net olmamasının sebebi sözleşmenin kefilli olup olmaması veya tutulan yerin sanal ofis olup olmadığı gibi değişkenlerden etkilenmesidir.

Sermaye Blokajı: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en az 50.000 TL olmakla beraber esas sözleşmeyle belirlenmiş olan sermayenin 1/4’ü kuruluş aşamasında bankaya yatırılmak zorundadır.

Yukarıda saydıklarımızı hesapladığımızda sermaye blokajı ile birlikte bir anonim şirket kurmanın başlangıç maliyeti 2022 yılı için yaklaşık 17.000 TL’dir. Ayrıca, başlangıçta kuruluş için bloke edilen sermayenin bir kısmının kuruluş sonrası blokajının kalkacağını ve kullanılabileceğini de söylemek gerekmektedir.

Yine dikkat etmek gerekir ki bu maliyetlere, ödenecek kira tutarı ve şirket için alınacak demirbaşlar gibi kalemler dahil edilmemiştir. Hangi şirket türünü kurmaya karar verme aşamasından şirketinizin kuruluşuna ve hatta işlerinizi yürütmenize kadar tüm süreçlerde destek almak isterseniz WorqCompany olarak yanınızdayız. Şirket kuruluş paketlerimizi inceleyerek size en uygun olan pakete karar verebilirsiniz.

Hemen Başvurun butonuna tıklayarak E-ticaret finansmanı ve şirket kuruluşu hakkında bilgi alabilir, saniyeler içerisinde başvurunuzu yapabilirsiniz. Pazaryerleri e-ticaret gelire dayalı finansman ile işinizi büyütün!

E-Tİcaret Fİnansmanı

Siz de E-Ticaret Finansmanı ile İşini Büyütenler Arasında Yerinizi Alın