Anadolu Şehirlerinde E-Ticaret

Büyüyen e-ticaret hacmi ve gelişen teknoloji ile daha büyük kitlelere ürünlerini ulaştırmayı başaran Anadolu şehirleri de e-ticaretteki yerlerini güçlendirmeye devam ediyorlar.Düzenlenen e-ticaret eğitimleri, forumları ve fuarlarıyla da Anadolu’da yerli satıcılar destekleniyor ve e-ticaret konusunda bilinçlendiriliyorlar.

Türkiye’de popülasyonun günden güne arttığı büyük şehirler e-ticarette ilk sıralarda yer almaktadır. Büyüyen e-ticaret hacmi ve gelişen teknoloji ile daha büyük kitlelere ürünlerini ulaştırmayı başaran Anadolu şehirleri de e-ticaretteki yerlerini güçlendirmeye devam ediyorlar. 

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)'nin yayınladığı 2021 yılı e-ticaret verileri incelendiğinde bir önceki yıla göre %69 oranında bir büyüme ile e-ticaret hacmi 381,5 milyar TL olarak belirtilirken; 2022 verileri incelendiğinde ise %116’lık ciddi bir büyüme ile e-ticaret hacmi 348 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yayınlanan veriler, şehirlere göre incelendiğinde ise işletmelerin il bazlı dağılımında 2021 yılında e-ticaret satıcılarının Anadolu’daki dağılımda Bursa’nın 21.214 adet e-ticaret satıcısıyla e-ticarette emin adımlarla büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Akabinde 16.123 satıcı ile Antalya’nın, 11.389 satıcı ile Konya’nın geldiğini görmekteyiz. Bunların yanı sıra Kocaeli, Kayseri, Adana ve Denizli de hızlı bir şekilde e-ticaret hacimlerini artırmaktalar. 

2022 verilerindeki e-ticaret satıcılarının dağılımlarını inceleyecek olursak; İstanbul, Ankara ve İzmir büyümelerini istikrarlı bir şekilde devam ettirirken, Anadolu şehirlerinde bu istikrarı sadece Kocaeli koruyarak 2021 yılında %2.15 işletme oranını, 2022 yılında %2.2’ye çıkarmıştır. Adana ise %1.75 ile aynı oranı korumayı başarmıştır.  

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerinden yararlanarak tüketici alışkanlıklarının illere göre dağılımı incelersek; ilk üç sırada İstanbul, Ankara ve İzmir, takibinde kişi başına düşen 5.080 TL e-ticaret harcamasıyla Antalya ve ardından da 5.008 TL ile Kocaeli gelmektedir. 2021 verilerinde Anadolu’da bu değerler 3000 ile 4000 TL arasında değişiyorken, neredeyse %17 artış ile 2022 yılında 5000 TL ve üzerine çıkarak Anadolu’yu satıcıların gözdesi haline getirdi. 

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoğlu, 2020 yılında Hakkari, Muş, Kırşehir, Yozgat ve Bitlis’i e-ticaret işlem artışının en çok yaşandığı 5 il olduğunu belirtmiştir.

Peki 2022 e-ticaretinde hangi şehirler öne çıktı?

   1-Denizli

Denizli, gelişen teknoloji ve dijital imkanların Anadolu’da yaygınlaşması ile bu gelişmelere ayak uydurarak e-ticarette büyüyen Anadolu şehirlerinden birisi oldu. Merkezefendi Merkez Çarşısı’nın online satışa başlaması ve gücünü ihracattan alarak büyümesi ile e-ticaretin gözde şehirlerinden birisi olmaya devam ediyor. 1 Aralık’ta WORLDEF’e ev sahipliği yapacak olan Denizli, e-ticaret satıcılarını platformlarla ve yatırımcılarla buluşturmak için birçok etkinlik de organizasyonunu gerçekleştiriyor. Bu kapsamda düzenlediği bir etkinlikle Daha detaylı bilgi için Denizli’de E-Ticaretin Büyümesi blogumuzu okuyabilirsiniz.

   2-Konya

Konya, kişi başına düşen 3.224 TL e-ticaret harcamaları ve 10.421 adet e-ticaret işletmesi ile Türkiye’nin e-ticarette büyüyen 10 şehrinden birisi oldu. Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayınladığı Ocak 2021 raporunda e-ticarete katılan firmaların en çok bulunduğu iller arasında 1.348 işletme sayısı ile 6. sırada yerini aldı. Türkiye geneli e-ticaret faaliyetini yürüten işletme sayısının yaklaşık olarak %2’sini oluşturan Konya, e-ticaret faaliyetlerine ve etkinliklerine ağırlık vererek fiziki satış yapan işletmelerinin e-ticarete geçmesi için destekliyor. Bu etkinlikler içerisinde küreseli kapsayan WORLDEF, Mevlana Kalkınma Ajansı’nın Konya Yatırım Destek Ofisi koordinasyonunda gerçekleştirilen E-Ticaret Başlangıç Rehberi başlıklı seminer ve  E-ticaret Farkındalık Zirvesi’nden bahsedebiliriz. 

   3-Kocaeli

5008 TL kişi başına düşen e-ticaret harcaması ve 2021 yılına göre e-ticaret işletmeci sayısında yaklaşık %7 oranında artış gösteren Kocaeli, e-ticarette yıldızını parlatarak şehirler arasında ilk 5’te yerini güçlendirdi. Gelişmeyi hedefleyen Kocaeli, yerel gazetelerinde de ” SEO, E-Ticarette Satışlarımı Nasıl Artırabilirim?” gibi eğitici yazılara da yer veriyor. Türkiye dış ticaretinin %18,6’sını da sırtlayan Kocaeli, e-ticarette yıldızını parlatmaya devam edecek.

   4-İzmir

Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yer alan İzmir, 33.717 e-ticaret işletmesi ile e-ticarette önemli bir rol oynuyor. Yerli satıcılarını e-ticarete katılmaya teşvik edebilmek amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Bunlar arasında Hepsiburada İş Ortağım Projesi ve WORLDEF gösterilebilir.

   5-Antalya

E-ticaretteki büyümesi ile Antalya da dikkat çeken Anadolu şehirleri arasında yerini aldı. Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret fuarı olan World Ecom Expo’nun Antalya’da düzenlenmesi ile e-ticaretin gözü Antalya’ya çevrildi. E-ticarette işletme sayısıyla Türkiye’nin en büyük 3 şehrinden hemen sonra gelerek e-ticarette önemli bir rol oynuyor. 

   6-Bursa

Bursa, e-ticaretteki işletme sayısı ile e-ticaretin 5 büyük şehri arasında parlayan bir Anadolu şehri. Tekstil sektörünün başı çektiği Bursa, WORLDEF gibi e-ticarette ses getiren büyük etkinliklere ev sahipliği yaparak dikkatleri üstüne çekip büyümesini sürdürüyor.

Anadolu’da E-Ticaretin Geleceği ve E-Ticaret Girişimleri

Küreselde hızla büyüyen e-ticaret hacmi, e-ticarete olan ilgiyi gözler önüne seriyor. E-ticarete olan ilgi Türkiye’de de büyük şehirlerle kısıtlı kalmayarak Anadolu’nun dört bir yanına teknolojinin ilerlemesi ve dijital dünyanın büyümesiyle hızlı bir şekilde dağılıyor. Bu gelişmelerin yanı sıra büyük şehirlerdeki şirketler depo ve lojistik problemleri yaşadığı için depolarını Anadolu’ya kaydırmaya başlamasıyla, e-ticaret Anadolu’da yükselişe geçmeye başladı. Bunun yanı sıra düzenlenen e-ticaret eğitimleri, forumları ve fuarlarıyla da Anadolu’da yerli satıcılar destekleniyor ve e-ticaret konusunda bilinçlendiriliyorlar. Bu noktada da birçok ticaret odası, meslek odası ve il belediyeleri önemli rol oynuyorlar.

WorqCompany E-ticaret Finansmanı ile aklınız stoklarınızda kalmasın, stoklarınız sizi yarı yolda bırakmasın. E-ticaret finansmanı ile ilgili bilgi almak için ”Hemen Başvurun”.

Kaynaklar: 

https://rb.gy/bnkrvm

https://rb.gy/fna7y7

https://rb.gy/qavvvl

https://rb.gy/c8vfo1

https://rb.gy/pbfmug

https://rb.gy/sxbw0q

https://rb.gy/ju8jpg

https://rb.gy/d1fo8y

https://rb.gy/u4hcx7

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al