Kasım Kampanyalarına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

11.11 İndirimi, Black Friday, Süper İndirim Günleri, Efsane Cuma ve Siber Pazartesi gibi tüm yılın en büyük alışveriş günlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Kasım ayı her mağazanın en önemli süreçlerinden biri. Satışlarında dönüm noktası yaratacak bu önemli kampanya dönemlerine nasıl hazırlanacağını merak ediyorsan okumaya devam et. Çünkü bu yazımızda yer verdiğimiz 6 ipucu bilgisi tüm bu kampanyaları nasıl ele alacağına yön verecek ve planlamana yardımcı olacak. Sözü daha fazla uzatmadan hadi başlayalım.

1. İnceleme ve planlama

Yaklaşan 11.11 İndirimi, Black Friday, Süper İndirim Günleri, Efsane Cuma ve Siber Pazartesi kampanyalarına yönelik stratejileri belirlemek için mutlaka önceki yılları incele. Böyle büyük satışların gerçekleştiği kampanyalar için uygun planlama ihtiyacı söz konusu olduğunda veri her şeydir.

Markanın, hatta raporu yayınlanmışsa rakiplerinin geçmiş satış metriklerini, ürün modellerini, paket bilgilerini, sloganlarını, indirim oranlarını, pazaryeri satıcılarının ürünlerine yapılan yorumları ve daha fazlasını inceleyerek markan için en kârlı sonucu verecek en iyi analizi yapmaya odaklan. 

Muhtemelen teknoloji alt yapında bu verileri elde etmek için kullandığın bir dizi araç vardır, ancak yardıma ihtiyacın varsa, bazı ek araçları keşfetmek için bu yazıdaki 4. maddeyi okuyabilirsin. 

Analizleri yaptıktan sonra bu veriler aracılığı ile ürünlerine yönelik talebi tahmin edebilir, elinde bulundurman gereken uygun envanter seviyelerini belirleyebilir, müşterilerine nasıl hitap edeceğini ve hangi indirim oranlarını sunduğunda etkili olabileceğini ön görebilirsin.

Özellikle stok yönetimi konusunda mevcut stok seviyelerini ayarlamak, tedarikçi siparişlerini vermek ve aşırı stoklama veya stok tükenmelerinden muzdarip olmamak için nasıl aksiyon alacağına karar verebilirsin.

2. Pazar araştırması

Tüketici alışkanlıklarını etkileyebilecek kültürel, toplumsal, sosyal medya trendleri gibi konularda neler olup bittiğini bilmen gerekir.

Şu anda trend olan nedir? Tüketiciler şu anda neye sahip olmayı istiyor? Özellikle sosyal medya fenomenleri son zamanlarda hangi ürünler hakkında içerik üretiyor ve takipçilerine sunuyor? gibi sorulara sürekli cevap aramanda fayda var. Tüm bu sorular, hangi ürünlerin en çok talep göreceğini belirlemeye yardımcı olabileceğinden, herhangi bir kampanya dönemi öncesinde sorulmalıdır. 

Sosyal medya ve benzeri kanallar, duyarlı müşterileri yönlendirmede etkili bir araç haline geldi ve çoğu çevrimiçi alışverişçinin istek listesinin en üstünde neyin yer alacağı konusunda büyük söz sahibi oldu. 

Sosyal medya, #tiktokmademebuyit, #outfitcheck gibi trendlerle, tüketicinin alışveriş sürecine doğrudan etki ediyor, hangi ürünün ön planda olacağını belirlemede giderek daha önemli bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor.

Ancak pazar araştırması, sosyal medya fenomeninin söylediğinden çok daha fazlasını kapsamalı. Tüketici davranışları, tüketici odakları, sosyal gündem, ekonomi gibi faktörleri göz önünde bulundurmalı, tüketicinin kararlarını etkileyen faktörlere ilişkin büyük resmi görebilmelisin.

3. Tedarikçiler ile iyi iletişim

Tedarikçilerin ile iyi bir iletişim sürecinde olmak, ürün tedarik etme süreci hakkında endişelenmek yerine markanın diğer unsurlarına odaklanabilmeni sağlamak demektir. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kasım ayı birden fazla kampanya dönemine ev sahipliği yapıyor ve Kasım kampanyalarına e-ticaret ekosisteminden katılan binlerce marka var. Bu yoğun dönem öncesinde tedarikçilerle iyi, açık ve net bir iletişim kurmalı, ortak planlama ile stok sürecini koordine etmelisin. 

Pazar araştırmanı ve geçmiş yılları inceledikten sonra, pazaryerlerinde satışları artırmak için sahip olman gereken ürün siparişleri hakkında oldukça iyi bir fikrin olmalı.

Hangi ürünü ne kadar alacağına karar verdikten sonra bu isteklerini tedarikçine iletmeli ve kampanyalara hazırlanmaya bugünden başlaman gerekir.

Güçlü stoğa sahip olmak için ise Gelir Paylaşımlı E-Ticaret modeline başvurabilirsin. Şimdi başvur, ürünlerini senin yerine tedarikçinden toptan satın alalım, Kasım kampanyalarında satışları artır!

Ürün sipariş verirken dikkate alınması gereken önemli konuları da ele alalım: 

En çok satanların stoğunu artır: Artan talebi karşılamak için en çok satan ürünlerinden bol miktarda stok bulundurduğundan emin olmalısın. Envanteri güven altına almak için tedarikçilerine çok önceden daha büyük siparişler vermeyi düşünebilirsin.

Sadece satış yaptığın pazaryerini düşünme. Kendi e-ticaret sitem, fiziksel perakende ve ürün sattığım diğer alanlar için yeterli stoka sahip miyim? sorusunu kendine sormalısın.

Güvenlik stoğu uygula: Beklenmedik talep dalgalanmalarını azaltmak için, yüksek talep gören ürünler için elinde emniyet stoku bulundurmayı düşünmelisin. Bu yedek stok, yoğun dönemlerde müşteri talebini karşılamana yardımcı olabilir.

4. Analiz araçları

Hangi teknolojinin satış ve gelir üzerinde olumlu bir etkisi olabilir? 

Sen, ekibin ve müşterilerin için mümkün olan en sorunsuz kampanya deneyimini sağlamaya yardımcı olabilecek bazı mükemmel araçlar var. 

Aşağıda incelemeye değer olduğunu düşündüğümüz araç türlerini ve nedenlerini gösteren bir tablo yer alıyor. 

Tabloda da yer alan, pazaryeri mağazası olan satıcılara mağaza performansı hakkında değerli bilgiler sağlayarak iyileştirme, optimizasyon ve büyüme alanlarını belirlemede yardımcı olmak için geliştirdiğimiz  AiDA-Yapay Zekâ Asistanı ile şimdi mağazanı analizle!

‍5. Ekip işi

Kampanya gününde olduğu gibi kampanyanın yaklaştığı günlerde de işletmeni zorlayan en büyük etkenlerden biri ekibindeki kişi sayısının az olmasıdır. Bu nedenle operasyonlarının en hayati bölümlerinin iyi bir şekilde çalışmasını depo, pazarlama iletişimi, müşteri ilişkileri sorumlusu gibi yeterli bir ekip ile sağlamak önemlidir.

Bununla birlikte, oluşturduğun ekibin senin değerlerini yansıtması, markanın olumlu savunucuları olması ve kampanya döneminde edindiğin müşterilerin sadık müşterilere dönüşmesini sağlamak için uygun yeteneğe sahip olması gerekir. 

6. Kendinin en iyi versiyonu ol

Kampanya dönemlerinde rekabet çok yoğundur. Bu nedenle, kendinin en iyi versiyonu olman, mevcut müşterilere ve potansiyel müşterilere istediklerini, ihtiyaç duyduklarını ve beklediklerini sağlaman önemlidir. 

Bunlar; ücretsiz ve hızlı kargo, hem şık hem güvenli ambalajlar, hediye, müşteri sorularına net ve hızlı cevap verme, pazaryeri mağaza vitrininde ürünleri daha kolay inceleyebilme deneyimi, güçlü stoka sahip olmak gibi unsurlar olabilir.

11.11 İndirimi, Black Friday, Süper İndirim Günleri, Efsane Cuma ve Siber Pazartesi gibi kampanyalar nasıl ele alacağına yön verecek ve planlamana yardımcı olması için yazdığımız bu içeriğin sonuna geldik. 

Kasım kapıda, şimdi top sende! Stoklarını güçlendirme işi ise bizde! Bugün gelir paylaşımlı Gelir Paylaşımlı E-Ticaret'e başvur!

Kaynak:

uncapped

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al