Sermaye Dışı Finansman ve Yeni Girişimciler için Önemi

E-ticaret pazaryerlerinde satış yapmak isteyen yeni girişimciler için birçok sayıda finansman fırsatı vardır. Doğru finansman, işletmeni önemli kilometre taşlarına ulaştırmayı, şirketinin güvenilirliğini artırmayı ve ticarileşme yolunda ilerlemeni destekler. Bu yazımızda tüm bunları sağlayan sermaye dışı finansmanın tanımına, yeni girişimciler için ne kadar önemli olduğuna ve sermaye dışı finansmanların neler olduğuna yer verdik.

Sermaye Dışı Finansman ve Yeni Girişimciler için Önemi

E-ticaret pazaryerlerinde satış yapmak isteyen yeni girişimciler için birçok sayıda finansman fırsatı vardır. Doğru finansman, işletmeni önemli kilometre taşlarına ulaştırmayı, şirketinin güvenilirliğini artırmayı ve ticarileşme yolunda ilerlemeni destekler. Bu yazımızda tüm bunları sağlayan sermaye dışı finansmanın tanımına, yeni girişimciler için ne kadar önemli olduğuna ve sermaye dışı finansmanların neler olduğuna yer verdik.

Sermaye dışı finansman; işletmen için aldığın finansman senin hissenden bir şey eksiltmiyorsa bu sermaye dışı finansmandır. Yeni bir girişimci sermaye dışı finansman aldığında, şirketinin üzerindeki haklarından hiçbir şekilde vazgeçmez. Bununla birlikte, finansman kullanımı için raporlama gereklilikleri ve/veya sınırlamalar olabileceği için sermaye dışı finansmanı "karşılıksız para" olarak da algılamamak gerekir.

Sermaye dışı finansmanı işletmenin erken döneminde temin etmek, gelişmekte olan yeni girişimin bir sonraki girişim geliştirme seviyesine ulaşmak için önemli ilerleme kaydetmesi açısından kritik önem taşır.

Diğer taraftan, sermaye dışı olmayan finansman yani öz sermaye finansmanı, şirketindeki mülkiyet karşılığında nakit takas ettiğin finansmandır. Melek yatırımcılar, risk sermayedarları veya kurumsal yatırımcılar öz sermaye finansmanına örnek olarak verilebilir. Öz sermaye finansmanı ile yatırımcılar şirkette imtiyazlı hisseler alır ve değer üretimine katılır ve genellikle bazı karar alma süreçlerini paylaşır.

Şimdi sermaye dışı finansman seçeneklerine odaklanalım. Birkaç çeşit sermaye dışı finansman vardır, yeni girişimcilerin bu fırsatlara yönelmesine yardımcı olmak için bunları bir araya getirdik. Hadi başlayalım.

Ödüller ve Yarışmalar

Farklı türleri olmakla birlikte, bu finansman türü halihazırda tamamlanmış çalışmalar için nakit ödüller ve ayni teşvikler sunar. Bunu gelecekteki çalışmalar için tekliflere dayalı olarak verilen hibe ve sözleşmeler gibi düşünmemek gerekir. Bir ödüle başvurduğunda, uygun olduğundan emin olmak için kuralları ve kriterleri dikkatlice okuyabilir ve sorulan tüm soruları yanıtlamaya dikkat edebilirsin. Ödüller genellikle bugüne kadar tamamlanan ilerlemeye göre değerlendirildiğinden, işletmenin mevcut çekiciliğini ve buna dair kanıtlarını paylaşabilirsin.

Genellikle başvurular, finalist ve kazananlardan oluşan kısa listeyi daraltmak için inceleme yapan ve puan veren konu uzmanlarından oluşan bir panel tarafından değerlendirilir. Ödüller doğrudan bireylere, ekiplere veya kuruluşlara verilebilir ve sınırlı durumlar dışında ödülün nasıl kullanılacağı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. 

İş Planı Ödülü Destek Programı

İş planı yarışmaları, nakit ödüller ve diğer teşvikler de sunmakla birlikte, girişimlerin veya girişimci ekiplerinin bir iş planı konsepti sunmaları ve bu fikri bir jüri heyetine sunmaları için bir fırsattır. Sunum genellikle sorun-çözüm uyumu, iş modeli doğrulaması, fizibilite ve uygulama, ölçeklenebilirlik, arkasındaki ekip ve yarışmanın tematik odağına dayalı ek özel kriterlere göre değerlendirilir. Başarılı bulunan iş planlarının ödüllendirilerek hayata geçirilmesini destekler. Girişimciler, sunum etkinliğine giden hazırlık sürecinde değerli geri bildirimler ve destek alabilir ve genellikle meslektaşları ve mentorlarla kalıcı ilişkiler kurabilirler. 

Burs Programları 

Burs, eğitim veya öğretimlerini sürdürürken masraflarını karşılamalarına yardımcı olmak için bireyleri destekleyen nominal bir miktar paradır. Yeni girişimciler için burs programları söz konusu olduğunda, bunların genellikle müşteri keşfi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürürken bireyin belirli maliyetlerini karşılamayı amaçlayan programlar olduğunu söyleyebiliriz. Burs programları, araştırma veya sektöre özgü olabilen ekipleri ve yenilikçileri desteklemek için kısa vadeli finansman fırsatlarıdır.

Hibeler

Hibe bir kamu kuruluşu, işletme ya da vakıf tarafından bir eğitim kurumu, şirket ya da kişiye verilen karşılıksız paradır. Ödüller ve yarışmalardan oldukça farklıdır ve genellikle bütçelere ve gelecekteki çalışmaların kapsamına dayalı bir anlaşma ile sağlanırlar. Bazen finansman kilometre taşına dayalı, geri ödemeye dayalı veya peşin ödenir ve sözleşmenin bir parçası olarak bir raporlama mekanizması gerektirir. Çoğu hibe finansmanı stratejik finansmandır ve yalnızca genel operasyonel giderleri karşılamak için değil, belirli teknik veya iş geliştirme kilometre taşlarını desteklemede girişimcilere yardımcı olabilir.

Gelir Paylaşımlı E-Ticaret Finansmanı

İşletmen için sermaye dışı finansman arayışına başladığında WorqCompany gelir paylaşımlı E-Ticaret Finansmanını tercih edebilirsin. E-ticaret pazaryeri satıcılarının stok ve finansman ihtiyacına çözüm sunduğumuz, aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olan bu yenilikçi finansmanımız ile senin yerine ürünlerini tedarikçinden toptan satın alıyoruz. Finansman süresince de hisse almak, işletmenin üzerinden söz sahibi olmak gibi bir yol izlemiyoruz. Sağladığımız finansman ile sadece e-ticaret pazaryerlerinde gerçekleştirdiğin satışın üzerinden gelir paylaşımı yapıyoruz. Aynı zamanda nakit akışını rahatça yönetebilmen için senin tercih ettiğin ödeme periyotlarına göre gelir paylaşımı yapabilme imkânı sağlıyoruz. Sağladığımız imkânlar arasında sağlıklı şirket bilançosu, finansmana hızlı bir şekilde sahip olabilme, yüksek kâr ile satış yapabilme yer alırken online ön başvuru süreci ile de hiç yorulmadan başvuru yapabilmeni sağlıyoruz. 

Gelir paylaşımlı E-Ticaret Finansmanımız ile satışlarını artırmak için başvuru sayfasını ziyaret edebilir ve ön başvuru formunu doldurmaya başlayabilirsin. Ön başvuru sürecinde izlemen gereken yol ise çok basit;

- Hesabını oluştur,

- Ürün alımı için gerekli olan Finansman Miktarı formunu doldur,

- Gelir Paylaşım Periyodu formunu sana en uygun planı belirle,

- Pazaryeri formu aracılığı ile pazaryeri mağazanın/mağazalarının entegrasyonunu yap,

- Başvuruyu tamamla.

Ön başvurun tamamlandıktan sonra uzman ekibimiz incelemeleri özenle yapacak ve ön onaylı teklif seçeneklerini 1 iş günü içerisinde sana iletecektir.

Kontrol Listesi

E-ticaret pazaryerini geliştirmek için doğru olan finansman türünü seçmek önemlidir. Bir finansman arayışına başladığında anlamlı bir finansmanı tercih etmeni ve yalnızca göstermelik ölçütler için fırsatları takip etmekten kaçınman gerekir. Aşağıda finansman yolculuğunda göz önünde bulundurman gerekenlerin bir kontrol listesini paylaşıyoruz:

- Başlamak veya bir sonraki seviyeye geçmek için ne kadar sermayeye ihtiyacım var? Kilometre taşlarım bu aşamada bir yatırımcı/fon sağlayıcı gerektiriyor mu?

- Fon sağlayıcı hedeflerimle uyumlu mu? Beni nihai müşterime yaklaştıracak bir finansman seçeneği seçtim mi?

- Fon sağlayıcıların finansman fırsatı için hedeflerini ve kriterlerini anlıyor muyum? Kuralları ve kriterleri okudum mu?

- Durum tespiti yaptım mı ve takip ettiğim belirli fon sağlayıcı tarafından finanse edilen diğer girişimcilerle konuştum mu?

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Kaynak:

VentureWell

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al