Sevgililer Günü’nün E-Ticaret Ekosistemine Yansımaları

270 yılında Roma İmparatoru II. Claudius, ordusunun savaştan başka bir şeye odaklanamaması için evliliği yasaklar. Bunun ardından Interamma piskoposu Valentin gizli gizli nikah kıymaya devam eder, yasağa uymama suçuyla yakalanır ve 14 Şubat 270’te idam edilir. Bu olayın üzerine birden fazla hikayeye sahip olarak özel güne dönüşen 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak günümüze kadar gelir.


Bu blog yazımızda 1990’lı yıllarda Türkiye’de küçük bir kitle tarafından kutlanan ve 2000’li yıllarda popülerleşmeye başlayan Sevgililer Günü’nün globaldeki ve Türkiye’deki e-ticaret ekosistemine yansımalarını paylaşacağız. Pazaryeri mağazanızı Sevgililer Günü’ne hazırlamanıza yön verecek bilgileri anlatmadan önce geçmiş yıllardaki Sevgililer Günü verilerine ışık tutalım.


Dünyada Sevgililer Günü Satış Oranları ve Tüketici Davranışları

Ulusal Perakende Federasyonu'nun (NRF) bir araştırmasına göre, ABD'li tüketiciler 2021'de 21,8 milyar dolarlık bir alışveriş yaptı. Bu, 2020'deki 27,4 milyar dolarlık alışveriş bütçesine baktığımızda harcamada düşüşe işaret ediyor. Covid-19 salgınının tüm hızıyla devam ettiği 2021'deki düşüşe rağmen, tüketicilerin dörtte birinden fazlası (%38) Sevgililer Günü alışverişlerinde e-ticareti tercih etti. 


Bankrate'e göre, kişilerin eşleri için ortalama harcamaları yaklaşık 266 dolarken Finder tarafından yapılan bir anket, 2020'de kadından çok erkek tüketicinin Sevgililer Günü hediyesi almayı planladığını gösterdi. Sevgililer Günü hediyelerinin harcaması da ABD'de erkekler arasında kadınlardan daha yüksek oldu ve bu harcama ortalama 153,65 dolar ile 77,89 dolar arasında olmuştur.


Avrupa bölgesinde de rakamlar çok farklı değil. Finder'ın başka bir raporuna göre, Birleşik Krallık'taki erkeklerin yarısından fazlası (%55), kadınlara (%45) kıyasla 2021'de Sevgililer Günü hediyesi için para harcamayı planladı. Birleşik Krallık'taki kadınlar Sevgililer Günü alışverişinde aşırıya kaçmasalar da, Sevgililer Günü’nü kutlayanların %90'ı sevgilileriyle hediye alışverişinde bulunuyor.


Türkiye'de Sevgililer Günü Satış Oranları ve Tüketici Davranışları

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard’ın, 19 ülkede Sevgililer Günü hediye alışkanlıklarını araştırdığı Sevgi Endeksine göre Türkiye’de;

- Son on yılda Sevgililer Günü döneminde gerçekleşen online işlem sayısı yüzde 151’e ulaştı,

- Türkiye’de 2017’den 2019 yılına Sevgililer Günü döneminde yapılan alışveriş hacmi yüzde 74, adedi ise yüzde 109 arttı. Bu dönemde hediyelere harcanan para 14,6 milyon dolara ulaştı,

- 2019 yılında Türk çiftlerin yüzde 83'ü hediyelerini online alışveriş kanallarından tedarik ettiğini belirtti,

- 2011 yılından bu yana Türkiye’de Sevgililer Günü döneminde yapılan alışveriş hacmi neredeyse %100 artarken toplam işlem sayısı ise 4 katına ulaştı,

- 2021’de ülkenin yüzde 76’sı Sevgililer Günü’ne daha fazla önem vermeye başladıklarını belirtti,

- Vatandaşların yüzde 55'i sevgilisine, yüzde 45'i bir arkadaşına ve yüzde 50'si ise bir aile üyesine tebrik kartı hazırlıyor.


Türkiye’deki ilk lisanslı elektronik para kuruluşu Param’ın Sevgililer Günü istatistiklerine göre ise;

- 1-14 Şubat 2021 tarihleri arasında ParamPOS üzerinden gerçekleşen online işlem adedi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 27 kat arttı,

- Online alışveriş tutarı ise yüzde 576 yükseldi,

- Bu dönemde en çok harcama yapılan şehirler sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara oldu. Bu 3 büyük ili Gaziantep ve Antalya izledi,

- Alışverişler Şubat ayının ilk haftası yapılarak son güne bırakılmadı.


Sonuç olarak, tüketici beklentilerinin her geçen yıl değişmesiyle birlikte, yalnızca bir tıklama ile çevrimiçi alışveriş yapma davranışı giderek artıyor. Bu nedenle, satışlarınızı artırmak için pazaryeri mağazanızda Sevgililer Günü'ne özel çalışmalar yapmayı ihmal etmemeniz gerektiğini söyleyebilirsiniz.


Peki Tüketiciler Sevgililer Günü'nde Ne İstiyor?

Kişiselleştirme her şeydir. Sevgililer Günü, birçok pazaryeri satıcısı için büyük bir satış dönemidir ve bu yoğun alışveriş döneminde rekabet kızışacağı yadsınamaz. Rekabetten iyi bir sonuç ile çıkmak için müşterilerinize sunacağınız ürünlerin hedef kitlenizin dikkatini çekecek kadar çekici olması gerekecektir.


Değişen davranış alışkanlıkları doğrultusunda müşterileriniz Sevgililer Günü’nde kaçınılmaz olarak kişiselleştirilebilir ürünler arayacaklardır. Kişiselleştirilmiş hediye sektöründe satışların 2021-2025 yılları arasında 11,19 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiği bir gündemde pazaryeri mağazanızda önceliğinizin kişiselleştirilebilir ürünler olması gerektiğini söyleyebiliriz. Burada yepyeni bir ürün üretmenizden ziyade; sevgili kombinleri, sevgili

formaları, sevgili yüzükleri, sevgili kutuları, sevgililer günü bileklikleri gibi popüler Sevgililer Günü hediyelerine onları benzersiz, akılda kalıcı ve gelecek yıllar için kesinlikle bir hatıra olacak şekilde kişiselleştirilmiş bir hava katmayı tercih edebilirsiniz. 


Müşterilerinize sevdiği kişiye el yapımı, isimli/harfli ya da fotoğraf koyulabilir bir kolye yaratma imkânı sunabilirsiniz. Ya da kış mevsiminde sıkça kullanılan atkı gibi aksesuarlara özel bir etiket oluşturup bu etikete baskı ile anlamlı bir cümle yazmalarına olanak sağlayabilirsiniz. Bununla beraber daha işlevsel hediyelerin de önünü açabilirsiniz; iki üç cümle ile bir anıyı yazabileceği bir bardak, ilişkileri için anlamlı bir fotoğrafı basabileceği bir ajanda/not defteri gibi hediyelere ürünleriniz arasında yer verebilirsiniz. 


Sevgililer Günü’nde Müşterilerin Dikkatini Çekin

Bu özel günde dönüşümleri artırmak için potansiyel ve mevcut müşterilerinizin dikkatini pazaryerlerinin sunmuş olduğu Sevgililer Günü kampanyalarına katılarak, pazaryerlerinin kendi reklam panelleri üzerinden reklam vererek, indirim kuponları tanımlayarak, 3 al 2 öde seçeneği sunarak, sevgili kombinlerinde %20 indirim vererek, kampanya süresince kargo bedava uygulamasına geçerek çekebilirsiniz. Bununla birlikte sosyal medya iletişimi ile birkaç hafta önceden markanızın görünürlüğünü artırabilirsiniz. Görsel dünyası ve kullanıcı sayısının yüksekliğini dikkate alarak sosyal medya iletişimi için bu blog yazımızda Instagram’ı mercek altına alacağız. 


Sevgililer Günü’nde Instagram Sayfanızı Satışa Hazırlarken Neler Yapabilirsiniz?

- Instagram mağazanızı kurun ve ürünlerinizi gönderilerinizde, hikayelerinizde, Reels videolarınızda ve bahsetmelerinizde etiketleyin. Bu, müşterilerinizin ürününüz hakkında bir tık ile bilgi alabilmesini sağlarken ürününüzü kolayca alışveriş yapılabilir bir hale getirmek için mükemmel bir yöntem olacaktır. 

- Koleksiyonlar, envanterinizi temalar halinde düzenlemenizi sağlar. Ürünlerinizi “Sevgiliniz için hediyeler”, “Sevgililer Günü hediyeleri” gibi başlıklar vererek koleksiyon oluşturarak müşterilerinize sunun. 

- Yeni müşterilere erişmek ve satışları artırmak için gönderilerinize, hikayelerinize reklam verin. 

- Unutmayın ki Instagram göze ve duygulara hitap eden fotoğraf ve video içeriklerin merkezidir. Heyecan verici Sevgililer Günü temalı ürün görselleri çekin ve müşterilerinize bu görseller ile hitap edin.

- Instagram’da link verebilmek için artık 10.000 ve üzeri takipçinizin olmasına gerek yok. Mağazanızın olduğu bütün pazaryerlerinin linklerini hikayelerinizde paylaşın ve hatta mağazanıza özel hikaye oluşturup Öne Çıkanlar’a mağazanızı sabitleyin.


Sevgililer Günü’nde satışlarınızı artırırken stoklarınızı WorqCompany ile güçlendirebilirsiniz! Daha yüksek kâr ile satış imkânı sunan, kârın çoğunun sizde kaldığı ve finansal borç gözükmeden işletmenize sağlıklı şirket bilançosu sağlayan e-ticaret finansmanımımıza başvurmak için tıklayın!

Kaynaklar:

Egirişim

Emerchantday

Instagram

Listelist

Mastercard

Promo Republic

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al