Şahıs Şirketinde Neler Gider Gösterilebilir?

Muhasebe süreçlerinde en çok sorulan bu sorunun cevabını yazımızda bir araya getirdik.

Şahıs şirketleri kurulduktan sonra en çok merak edilen konuların başında nelerin gider gösterilebileceği geliyor. Şirketin, işin gerçekleştirilmesi için harcadığı giderler belli bir oranda ve bazı şartlara bağlı olarak vergi matrahından düşülebilir. Muhasebe süreçlerinde en çok sorulan bu sorunun cevabını yazımızda bir araya getirdik. Yeni bir iş kurarken tek başına veya birkaç ortakla kurulabilen şahıs şirketleri uygulamasının kolaylığı ve sorumlulukları itibariyle çok tercih edilen yöntemlerden biri. Kuruluşun ardından yapılan işin türüne göre farklı gider kalemleri oluşuyor. Şirketin işleri büyüdükçe yani iş hacmi arttıkça gider kalemleri de artıyor ve şirket kazancında yük oluşturmaya başlıyor. Bu nedenle kanunla belirlenen kurallar çerçevesinde iş için yapılan bazı harcamalar gider kalemi olarak gösterilebilir. Ancak burada giderin vergi usul kanununa göre düzenlenmesi çok önemli. Aksi takdirde vergi indiriminden yararlanılamayabilir. Yıl sonu vergi matrahınızda beklentinizden yüksek bir rakamla karşılaşabilirsiniz.

Gider kalemleri içerisinde pek çok farklı başlık bulunuyor. Bunların bazıları şöyle:

1-Ofis İçerisinde Yapılan Harcamalar

Şirketin kuruluşu ve sonrasında ofisin genel harcamaları gider kalemi olarak gösterilebilir. İlk olarak işin başlangıcında ofis için alınan masa, sandalye, teknik donanım, bilgisayar gibi demirbaşlar gider olarak gösterilebilmektedir. Yine ofis dekorasyonu için yapılan harcamalar ve kurulumda ya da taşınmada yapılan nakliye giderleri bu uygulamaya dahildir. Demirbaş harcamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise giderin belli bir tutardan sonrasının amortisman olarak gösterilmesi gerektiğidir. Amortismanla ürünün eskime payına göre yıllar içerisinde belli oranlar gider olarak gösterilmektedir.

2-Ulaşım Harcamaları

İşinizi gerçekleştirmek için düzenli olarak yapılan ulaşım harcamaları başlıca gider kalemlerinden birisidir. İş için kullanılan araçların bakım ve onarım masrafları, yakıt harcamaları, kiralama veya satın alma işlemleri gider olarak gösterilebilir. Ancak burada aracın şirket üzerine kayıtlı olması şartı bulunuyor. Ayrıca, ticari araçlar için gider kısıtlaması bulunmazken, giderler binek araçlar için gerçekleştiriliyorsa ilgili giderin %70’i vergiden düşülebiliyor. Araç kiralama firmalarından araç kiralayanlar ise şirket ile yapılan kira sözleşmesini belirli bir limite kadar gider kalemleri içerisine dahil edebiliyor. Bu limit 2021 yılı için aylık 6.000 TL’dir. Toplu taşıma harcamalarının da fişlerinin gösterilebilmesi halinde dahil edilebildiği bu yöntemde, personelin ulaşımının gider olarak gösterilmesi için ise bordroya eklenmesi gerekiyor.

3-İşyeri Faturaları ve Online Harcamalar

Son yıllarda şirketlerin teknolojiye olan harcama tutarları önemli oranda arttı. Bu harcamaların içerisinde yer alan internet aboneliği, yazılım giderleri ve şirketin çalışma sahasına göre yapılan online abonelikler gider olarak gösterilebilir. Yine iş yerine gelen elektrik, su, doğalgaz faturaları bu uygulamanın içerisinde yer alıyor. Home office çalışılıyorsa eve gelen bu tür fatura bedellerinin %50’si gider kalemleri arasına eklenebiliyor.

4-Kargo ve Posta Gönderimleri

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla ürün satışlarında ana gönderim yolu olan kargolar büyük bir harcama kalemi olarak giderlerin arasında yer alıyor. Uygulamaya göre kargo bedelinin şirket tarafından karşılandığı durumlarda ve satış dışında işiniz için gönderdiğiniz tüm postalarda masraflar gider kalemi olarak genel vergi toplamından düşülüyor.

5-Temsil ve Ağırlama

İş yemekleri ve iş için yapılan harcamaların da dahil olduğu bu uygulamada yine iş için gelen misafirin otel, restaurant ve ulaşım giderleri de masraflar arasına eklenebiliyor.

6-Yiyecek Faturaları

Şirket adına düzenlenen birçok yemek faturası da gider kalemleri arasına dahil edilebilir. Şirketin sahibine ve tüm çalışanlarına ait yemek masrafları günlük bazda kişi başı 25,25 TL’ye kadar gider kalemleri arasına girerken, şirket adresi dışında yapılan müşterilerle veya çalışanlarla toplantı amacıyla yenen iş yemekleri de vergiden düşülebiliyor. Bunun için harcamanın mesai saatlerinde olması değil şirket adına yapılmış olması önem taşıyor. Yine ofis için yapılan çay-kahve, temizlik malzemesi gibi masraflar da vergiden düşürülebilen harcamaların arasında yer alıyor.

Şirketinizi en hızlı ve kolay şekilde kurmak için tıklayın.

Hemen Başvurun butonuna tıklayarak E-ticaret finansmanı ve şirket kuruluşu hakkında bilgi alabilir, saniyeler içerisinde başvurunuzu yapabilirsiniz. Pazaryerleri e-ticaret gelire dayalı finansman ile işinizi büyütün!

Şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirketlerin neleri gider gösterebileceğini detaylı bir şekilde Youtube videomuzdan izleyebilirsiniz!

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al