2023 E-Ticaret Trendleri ve E-Ticaretten Beklentiler

E-ticaret ile tüketicilere ulaşan işletme sayısı giderek büyüyor. Günümüzde artık geleneksel mağazacılık yerini dijital mağazalara bırakıyor. Değişen alışveriş alışkanlıklarımız ise e-ticaret platformlarını ya yeni trendler yaratmaya ya da gelişen e-ticaret trendlerine uyum sağlamaya itiyor.

“2023 E-Ticaret Trendleri ve E-Ticaretten Beklentiler” blog yazımızda, pazaryerleri ve web sitenizde kâr elde etmenize yardımcı olmak için 2023 yılında öne çıkması beklenen e-ticaret trendlerinin bir listesini derledik.

1. Yeni Nesillerin Alışveriş Tercihlerini Analiz Etmek 

Y kuşağı alışveriş alışkanlıklarını inceleyen bir raporda 25 ila 40 yaş arası tüketicilerin %80'inin öncelikle e-ticaret üzerinden alışveriş yaptığını bildirildi. Çevrimiçi siteleri genç müşterilerin önceliklerine ve ilgi alanlarına göre optimize etmek, satış potansiyelini ve dönüşüm oranlarını artırmaya yardımcı olabilir. Sitenizin çekiciliğini test etmenin kolay bir yolu, sitenizin tasarımının ve yardımcı programının hangi demografiye hitap ettiğini araştırmaktır. Hangi demografiye hitap ettiğinizi analiz ettikten sonra, genç nesillerin beğenebileceği tasarım ürünlerinden tutun ürün çekim konseptine kadar birçok alanda hedef kitlenize hitap edebilir ve onları daimi müşteriniz haline getirebilirsiniz.

2. Online ve Mobil Alışverişlere Artan Güven 

Pazar araştırma şirketi eMarketer tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında perakende e-ticaret satışları 2017 yılında bir önceki yıla göre %24,8'lik bir artışı yansıtarak yaklaşık 2,3 trilyon dolara ulaştı. Mobil satışlar, bu toplamın büyük bir kısmını; 1,4 trilyon dolarını oluşturdu ve 2015'e göre %18,7 artışla toplam e-ticaret satışlarının %58,9'una eşit oldu. Yakın tarihe baktığımızda ise online alışverişlere olan güvenin ve satış oranlarının artmasında Covid-19’un etkilerinin yadsınamayacak oranda olduğunu söyleyebiliriz. 

Teknolojiler ve algoritmalar gelişmeye devam ettikçe, bu gelişmelere adapte olabilen çoğu e-ticaret işletmesinin giderek büyümesi beklenmektedir. İşletmeniz henüz çevrimiçi değilse, işletmenizi birden fazla platformda günümüzün alışveriş alışkanlıklarını karşılayacak şekilde optimize etmek, e-ticaretin zirvesinde olmanızı sağlayacaktır.

Günümüzde birçok büyük marka kendi uygulamalarını geliştirerek dijital pazarlama alanına yatırım yapıyor. Satışlar incelendiğinde de yaptıkları cironun büyük bir oranının mobil ve online platformlardan geldiği fark edilmektedir. Ticimax E-Ticaret Sohbetleri kapsamında düzenlenen 2022 Senesinde E-Ticarette Neler Oldu? forumunda Penti E-ticaret Direktörü Mehmet Türker, Penti’nin satışlarının %57’si mobil üzerinden yapıldığını ve bu satış oranı cirolarının %80’ine denk geldiğini ifade etti. Bir diğer büyük marka olan Boyner’in E-ticaret Genel Müdür Yardımcısı Efsun Janset Yılmaz ise 2022 satışlarının %85’ini mobil cihazlar üzerinden ve bu oranın da %65-%70’inin ise Boyner mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti. 2023 hedefleri olarak da bu oranı %95’e çıkarmak olduğunu belirttiler. 2023 yılında sizler de mobil cihazlara ve uygulamalara yönelik yatırımlar yaparak satışlarınızı artırabilirsiniz.

   

3. Sesli Arama

Amazon Alexa ve Google Home gibi akıllı hoparlörler ile Siri ve Cortana gibi mobil hizmetler artık birçok işimizi yaparken tercihimiz oluyor. Think with Google tarafından açıklanan verilere göre akıllı hoparlör sahiplerinin %72'sinin hoparlörlerini her gün kullandıklarını gösteriyor. Bu hoparlörlerin alışveriş listeleri oluşturmak, ürün ve yiyecek sipariş etmek, ev düzenleme komutlarını vermek veya web aramaları yapmak için kullanıldığını söyleyebiliriz. Siz de işletmenizi bu alanda geliştirmek ve arama motorlarında ön plana çıkmak için sesli arama verilerini iyi bir şekilde analiz edebilir ve bu analiz sonucunda hem anahtar kelimelerinizi hem de içeriklerinizi hazırlayabilirsiniz.

4. Alternatif Ödeme Yöntemleri

Hızlı, güvenli ve rahat bir ödeme deneyimi arayan tüketiciler sanal pos, mobil ödeme sistemleri (Apple Pay, Google Pay, SMS yoluyla ödeme vb.), korumalı havale ve EFT sistemleri, alternatif online ödeme sistemleri(İyzico, PayTR, Paratika, PayTrek, iPay vb.) gibi güvenli dijital ödeme hizmetlerini giderek daha fazla tercih ediyor. Müşterilerinize ödeme ekranınızda birden fazla ödeme seçeneği ile esneklik sağlamak sepet terk oranlarınızı düşürmek için iyi bir yöntem olacaktır.

5. Sosyal Medya ve Uygulamaların E-Ticarette Yükselen Potansiyeli

E-ticaret tüketicilerinin yaklaşık %68'i bir sosyal medya platformu aracılığıyla alışveriş yaptığını bildiriyor ve neredeyse tamamı gelecek yıl içinde böyle bir satın alma işlemi gerçekleştirmeyi planlıyor. İşletmeniz için bir sosyal medya varlığı oluşturmak ve ürünlerinizi bu sitelerde etkin bir şekilde pazarlamak, bu tüketicilere ulaşmanıza ve potansiyel satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Pazaryerleri de sosyal medyanın gücünden yararlanarak satışlarını ve cirolarını artırabilmek için yatırım yapıyorlar. İlk adım Amazon’dan geldi ve inspire isimli uygulamaları ile influencer pazarlamasını uygulamalarına entegre ettiler. Amazon’un Ağustos ayında test ettiği söylenen uygulama nihayet piyasaya sürülüyor ve e-ticaret devini, influencerların ürünleri tanıttığı TikTok ve Instagram gibi uygulamalarla rekabete sokuyor. Amazon’un Inspire uygulaması sayesinde potansiyel müşteriler sosyal medyada gördüğü ürünü incelemek için videodan ya da platformdan ayrılmak zorunda değiller. Inspire kullanıcısı ve influencerı olan Practically Pursia, uygulama hakkında: “İlgi çekici ve eğlenceli kısa biçimli video içeriği, takipçilerimin dikkatini çekmenin en kolay yolu. Inspire, izleyicilerime ürünleri kendi başlarına bulmalarını istemek yerine Amazon uygulamasındaki içeriğimden alışveriş yapma rahatlığını vererek Amazon ile halihazırda kurduğum işimi genişletmeme yardımcı olacak.” diyerek uygulamanın kolaylığını ve satışlarını artırmadaki etkisini vurguladı.

6. Ürün Tanıtım Videoları

E-ticarette ürünlerin statik fotoğrafları artık yeterli değil. Bir satın alma taahhüdünde bulunmadan önce, tüketiciler bir ürünü derinlemesine keşfetmek istiyor. Bir ürün hakkında videolar, incelemeler ve etkileşimli içerik sağlamak, ürününüzü çevrimiçi dünyada daha ilgi çekici bir hale getirecektir.

7. Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik

Çevrimiçi alışveriş, müşterinin bir ürünü satın almadan önce değerlendirme ve ürünle etkileşim kurma yeteneğini her zaman sınırlamıştır. Ürünün resim ve videolarının bulunması her ne kadar müşterinin dikkatini çekip olumlu bir izlenim yaratsa da birçok ürünle ilk elden etkileşim kurmanın yerini alacak kadar iyi ikame edemiyordu.

Artırılmış ve sanal gerçeklik (sırasıyla AR ve VR), çevrimiçi alışveriş ortamı olsa bile tüketiciye hemen hemen fiziksel mağazanın sunduğu ürünü deneyimleme hissini sunuyor. Siz de e-ticaret dünyanızda AR ve VR deneyimi sunarak, müşterilerin mağazaya gitmeden çevrimiçi bir şekilde ürünlerinizi denemesine imkan sağlayarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

8. Müşteri Analizi ile Kişiselleştirilmiş Çözümler Sunmak

Müşterileriniz alışveriş yaparken; hangi ürün kategorisine daha çok baktığına, hangi tarz ürünleri daha çok incelediğine dair verileri analiz edip bu analiz sonucunda müşterilerinize özel kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sunabilirsiniz. İşletmenizin e-ticaret deneyimini her bir müşteriye göre uyarlamak için yapay zeka tarafından toplanan verileri kullanmak, daha akıcı bir göz atma deneyimi oluşturmanıza ve satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

9. Çevrimiçi Mağaza Asistanları

Chatbot'lar, yüz yüze bir müşteri hizmetleri temsilcisinin çevrimiçi eşdeğeri haline geldi. Müşterilere ürün aramalarında rehberlik etmek, sık sorulan sorulara yardımcı olmak, müşterileri doğru sayfaya yönlendirmek ve potansiyel hayal kırıklıklarını azaltmak için sağlanabilecek sanal yardım, genel şirket giderlerini azaltırken müşteri hizmetleri departmanınızın iş yoğunlunu azaltacaktır. Çevrimiçi mağaza asistanları için Popupsmart ve JivoChat ürünlerini inceleyebilir ve web siteniz için değerlendirebilirsiniz.

10. Çevresel Kaygılar, Sürdürülebilirlik ve Şirket Değerleri

Çevresel sorunlar, tükenen kaynaklar ve ekolojik dengenin bozulması da alışveriş alışkanlıklarımızı etkileyen faktörler arasında yerini alıyor. Sürdürülebilir uygulamalara öncelik veren şirketleri destekleme isteğinin artması, çevresel değerleri desteklemeye hazır bir tüketici tabanı anlamına gelir. Adil ticaret, sürdürülebilir ve yerel kaynak kullanımı, pozitif şirket kültürü ve diğer çevre yanlısı, sosyal sorumluluk yanlısı hareketlerin tümü güç kazandı. Çevreye duyarlı yönetim şekline sahip şirketler, rakiplerine kıyasla daha çok ilgi görüyor.

First Insight tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, her yaştan tüketicinin şirketlerden daha sürdürülebilir uygulamaları desteklemesini beklediğini ortaya çıkardı. Şirketinizi daha çevreci bir iş modeline dönüştürmek ve şirketin değerlerini günümüz tüketicisi ile uyumlu hale getirmek, satış potansiyelini artıracak ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

11. Abone Sayısını Artırmak

Abone sayınızı artıracak iletişim çalışmaları ile daha çok üye toplayabilir bu sayede müşterilerinize özel teklifler ve indirimler sunabilir, basın bültenleri gibi çalışmalar ile markanızı anlatabilir, müşterilerinizin aklında kalmayı sağlayabilirsiniz.

2023 e-ticaret trendleri ile satışlarınızı artırırken ürün stoğunuzu da WorqCompany ile güçlendirebilirsiniz. Size özel sınırsız ve hızlı finansman desteğinden faydalanmak için “Hemen Başvurun”

Kaynak:

https://www.forbes.com/advisor/business/2023-ecommerce-trends/

https://www.marketingdive.com/news/amazon-mobile-shopping-social-tiktok/638436/?:%20Marketing%20Dive:%20Daily%20Dive%2012-10-2022

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al