Amazon ile E-Ticaret İşinizi Dünyaya Açın

5 Temmuz 1994'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Seattle şehrinde kurulan Amazon, ilk zamanlar sadece kitap satışı yapan bir pazaryeriyken şimdi kozmetikten giyime, ayakkabıdan teknoloji ürünlerine kadar geniş ürün kategorilerine sahip halini almış bir pazaryeridir.

353 milyondan fazla ürünün satıldığı Amazon’un dünya çapında 2,3 milyon aktif satıcısı, yüz milyonlarca da müşterisi var. Keza 2020’de yapılan açıklamaya göre Amazon’un prime müşteri sayısı 200 milyonu geçmiş durumdaydı. Yıllık ziyaretçi sayısı ise Eylül 2020 için 2,4 milyar olarak açıklanmıştır. Amazon’da (alışveriş yapanlar için) en popüler kategori ise elektronik kategorisidir. ABD’li Amazon müşterilerinin %44’ü giyim, ayakkabı/mücevher ve ev ve mutfak eşyalarının önünde elektronik kategorisinden ürün satın alındığı istatistiklere yansımıştır.

Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Burada tüm yurt dışı satışlarının ortak avantajı diyebileceğimiz mikro ihracat istisnası çok önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz gibi mikro ihracat yapan işletmeler, KDV’den muaf bir şekilde fatura kesebiliyor. KDV’li kesilen faturalarda ise KDV iadesi talep etme imkânı bulunuyor. Yani yurt dışı satışlarınızdan elde ettiğiniz kazancın sadece yarısının vergilendirilmesi Amazon’da satış yapmanın ilk avantajı olarak karşımıza çıkıyor.

Amazon özelinde avantajlardan bahsedecek olursak;

1. Amazon'un Sağladığı Potansiyel Müşteri İmkânı 

Ayda 197 milyon kişi Amazon.com'u ziyaret ediyor ve ABD'deki tüm e-ticaret harcamalarının %49'unu Amazon üzerinden yapılıyor ve bu siparişlerin %55'i Amazon'un üçüncü taraf satıcılarından geliyor. Bu size, ürünlerinizi çok sayıda potansiyel müşteriye satabilme avantajı sunuyor. 2018’de Amazon Amerika’da Amazon Prime üye sayısı 100 milyon kişiyi aşmış durumdaydı. 2020 yılında yapılan açıklamaya göre dünya çapında üye sayısı 150 milyon kişiyi aşmış durumdaydı. Bu bilgiler doğrultusunda Amazon’u kabaca 100 milyondan fazla potansiyel müşterinin bulunduğu bir pazaryeri olarak görebiliriz.

2. Amazon’a Güvenen Tüketiciler

Tüketiciler, Amazon’da satış yapan üçüncü taraf satıcıyı tanımasalar bile Amazon'a güveniyor. Amazon'a olan aşinalıkları ve kolay erişimi nedeniyle çoğu tüketicinin zaten Amazon'da bir hesabı vardır, adres defteri ve ödeme yöntemleri kayıtlıdır ve ödeme sürecinden de memnundur. Tüm bunlar ürün satın almayı düşünen bir müşterinin ürünü Amazon'dan satın almaya devam etme olasılığının daha yüksek olmasına katkıda bulunur. Ayrıca özellikle Amerika’da tüketicilerin %90’ı alışveriş yapmadan önce Amazon üzerinden alacağı ürünü kontrol ettiği de raporlara yansımıştır.

 3. Amazon Web Sitesinin İşlevselliği

Amazon'un kapsamlı satıcı portalı, satıcılar için ürün kataloğunu, envanteri, fiyatlandırmayı, nakliye kurallarını ve fiyatları belirlemeyi ve işletmenin operasyonları hakkında kapsamlı istatistikleri görüntüleme imkânı sağlıyor. Tüketiciler için ise Amazon’un web sitesi hızlı, güvenilir ve kullanımı kolay olup müşterilerin satın alma isteklerini daha da artırıyor.

 4. Amazon'da Satış Yaparken İşlemlerin Kolaylığı

Amazon, satıcısının envanterini deposunda tuttuğu Amazon Lojistik (Fulfillment by Amazon, FBA) programını satıcısına sunuyor. Bu, bir satıcının siparişleri yönetme; depolama, toplama, paketleme ve gönderme ihtiyacını ortadan kaldırarak satıcının operasyonlarını daha da basitleştiriyor. Operasyon sürecinde elde ettiğiniz bu kolaylıklar ise %30-50 aralığında satış hacminizi artırmayı sağlıyor.

 5. Amazon'da Reklamınızı Yapabilirsiniz

Amazon, satıcılarına ürünlerinin www.amazon.com'da tanıtımını yapmaları için bir reklam platformu sağlayarak, ürünlerinin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü artırma imkânı verir. Bu sizin için zaten ziyaretçi sayısı yüksek olan bir pazaryerinde mağazanızı ve ürünlerinizi öne çıkarmak için fırsat olacaktır.

Amazon’da Satış Yaparken Rekabet Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

Amazon üzerinden satış yapmanın avantajlarından bahsederken çok yüksek bir müşteri potansiyeli olduğundan bahsettik. Olaya farklı açıdan baktığımızda ise karşımıza büyük bir rekabet ortamı da çıkıyor. Dünyanın her ülkesinden rakipler sizinle aynı ürünleri satıyor olabilir. Dolayısıyla bu rakiplerle baş etmenin yollarını da bilmeniz sizi ve ürününüzü ön plana çıkaracaktır.

Daha satışa başlamadan yapılacak kapsamlı bir rakip analizi ile piyasaya hazırlanabilirsiniz. Rakiplerinizi analiz ederken aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz;

- Rakipleriniz sizinle birebir aynı ürünü mü satıyorlar yoksa benzer ürünlere mi sahipler?, fiyatlandırma politikaları nedir?, rekabet edebileceğiniz bir rakip mi? sorularına cevap arayın,

- Kendi ürününüzü geliştirmek için rakiplerinizin müşterilerinin rakibiniz hakkında yaptığı olumlu/olumsuz yorumları okuyun,

- Rakiplerin bu yorumlara verdikleri cevaplar da oldukça önemlidir. Yorumları inceleyerek siz de ileride benzer sorunlarla karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiği konusunda iletişim dilinizi belirleyin ya da aynı sorun ile karşılaşmamak için önlemlerinizi alın.

Amazon’un Bölgesel Pazaryerleri

Amazon’un başta ABD’de olmak üzere Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Fransa, Hindistan, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika ve Türkiye’de ülkeye özgü pazaryerleri bulunmaktadır. Bu işinizi genişletmek için yola çıktığınız bu serüvende, sıfırdan başlamanın maliyetlerini yüklenmenize gerek kalmadan, Amazon markasının gücünü arkanıza alabileceğiniz anlamına gelir.

İşletmenize ve hedeflerinize en uygun ülkeyi seçerken stratejilerinizi yaşadığınız ülkenin tüketici alışkanlıklarına göre belirlememeniz gerekir. Örneğin iki fiş uçlu elektrikli şarj cihazı satmayı planlıyorsanız bu ürünü satmak için Avrupa’yı değil Japonya’yı tercih etmeniz gerekecektir. Fiyat stratejilerinizi belirlerken uluslararası gönderi/iade maliyeti, döviz kuru dönüştürme maliyeti, vergiler ve harçlar gibi konuları satış yapacağınız ülkenin kuralları doğrultusunda oluşturmalısınız.

Özetle, Amazon’un 15 bölgesel pazaryerinde de satış yaparak e-ticaret işinizi geliştirebilirsiniz ama bu her yerde olduğu gibi doğru strateji ve hazırlıkla mümkün. WorqCompany olarak İngiltere'de şirket kurmaktan muhasebe hizmetine, sanal ofis hizmetinden Amazon’un da dahil olduğu pazaryerlerine başvuru yapma sürecine kadar tüm şirket kuruluşu ihtiyaçlarınıza çözüm sunuyoruz. İngiltere’de şirket kurarak işletmenizi büyütmek için başvuru formumuzu doldurabilirsiniz.

Amazon’da Satışlarınızı Artırmak için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Amazon üzerinden e-ticaret yapmaya başladınız, küçük çaplı siparişleriniz geldi. Peki bu satışları nasıl artıracaksınız? Satışlarınızı artırmayı başardığınızda büyük çaplı satışlara hazır olmak için neler yapmalısınız?  Biraz da bunlardan bahsedelim.

Yukarıda da bahsettiğimiz rekabet analizlerinizi yaptınız ve kendi ürününüz için müşteri istekleri ve ihtiyaçları hakkında fikriniz oluştu. Şimdi satışlarınızı artırmak için neler yapmalısınız;

1. Müşteri Analizi

Potansiyel müşterilerinizi iyi analiz edip onlara göre hareket etmeniz önemlidir. Ürününüz ve/veya ürünleriniz için yapılan yorumlara ve değerlendirmelere çok önem vermelisiniz. Özellikle online satışlarda bu yorumlar yeni müşterileri önemli ölçüde yönlendirmektedir.

2. Kampanyalar

Amazon’un düzenlediği kampanyaları takip edin ve o kampanyalara uyum sağlayın. Hangi ülkeye satış yapıyorsanız o ülkenin kültürel özelliklerine, özel günlerine, tüketim alışkanlıklarına uygun kampanya stratejileri geliştirin.

3. Ürünleriniz ile İlgili Taktikler Uygulayın

Ürünlerinize özel taktikler uygulayın, mesela sizden bir ürün alan müşteriye benzer veya tamamlayıcı bir ürünü aynı anda alması halinde indirim tanımlayabilirsiniz.

4. Yoğunluğa Hazır Olun

Yılbaşı, sevgililer günü, kadınlar günü ve benzeri özel günlere hazırlıklı olmalısınız. Satışların bol olduğu bu kampanya dönemlerinde olası yoğun satışlarınızda güçlü stoktan tutun müşteri ile iletişim sürecine kadar her alanda müşteri memnuniyetine yönelik stratejiler geliştirin.

WorqCompany olarak Amazon üzerinden yaptığınız satışlarda da yanınızdayız. Stoklarınızı güçlendirmek için e-ticaret finansmanımıza başvurun.

Kaynaklar:

Amazon

Amz Çözümleri

Becommer

Full On eCommerce

Optimazon

Oniki

Vikipedi

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al