Dünya’da Satılan Türk Malı Ürünler ve Satıldığı Ülkeler

Mikro ihracat kuralları altında dünyaya ihraç edilen Türk Malı ürünler, en çok ihracat yaptığımız ülkeler ve yurt dışına Türk Malı satışı yapabileceğiniz en popüler pazaryerleri listesi bu blog yazımızda sizi bekliyor.

İhracat ülke ekonomisi için en önemli kalemlerinden biridir. Eğer bir ülkenin ihracatı ithalatından düşük olursa o ülke dış ticaret açığı vermeye başlar. Tersi durumda ise ülkenin lehine bir şekilde dış ticaret fazlası var demektir. Keza ülkeye döviz girişi sağlayan en büyük sektörlerden biri de yine ihracat.

Günümüze kadar ihracat karmaşık süreçlerin kullanıldığı, yüksek hacimli satışların yapıldığı bir ticaret şekliydi. Özellikle son birkaç yıldır ortaya çıkan mikro ihracat kavramı sayesinde ihracat yapmak daha da basitleşti. Hemen herkes evinde ürettiği ürünlerden tutun bahçesinde ürettiği ürünleri ihracat yoluyla satabilir hale geldi.

Bu yazımızda sizlere Türk Malı ürünlerinin ihracından bahsedeceğiz. Mikro ihracat kuralları altında, hangi ülkelerin hangi ülkelere ihracatı daha fazla, mikro ihracatın bu ürünlerdeki yeri nedir gibi konular hakkında bilgi almak için okumaya devam edebilirsiniz.

Türkiye’nin En Çok İhracat Yaptığı Ülkeler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılında en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’yı sırasıyla, Birleşik Krallık, Irak, İtalya gibi ülkeler izliyor. Bu listenin aslında yüksek hacimli ihracata göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Mikro ihracat hem kalem bazında daha küçük işlemler olduğu için hem de henüz yeni yeni sistemi oturmaya başladığı için oradaki sıralama birebir aynı olmayabilir. İhracat işlemlerini pazaryerleri açısından ele aldığımızda ise Türkiye'den ABD'ye Amazon ve Etsy üzerinden daha çok satış gerçekleştirildiğini görüyoruz. Tabii bu pazaryerlerinin yeni ülkelere açılmaları ve/veya Türkiye'de ihraç işlemi gerçekleştiren kişi/kurumların bu konuda uzmanlaşmaları ile birlikte diğer ülkelere de ihracat hız kazanmış durumda diyebiliriz.

TÜİK verilerine göre 2022 yılında en çok ihracat yapılan ilk beş ülkeyi o ülkelerde en çok satılan ürünler eşliğinde sıralamak gerekirse;

   1. Almanya; en çok ihracat edilen ürünler otomotiv endüstrisi ürünleri olurken bunu hazır giyim ve konfeksiyon takip etmekte,

   2. Birleşik Krallık; yine en çok ihraç edilen malların başında otomotiv sektörü bulunurken bunu tekstil ve kıymetli taşlar izlemekte,

   3. Irak; diğer ülkelerden farklı olarak bu ülkeye daha çok gıda ürünlerinin ihracatı yüksek olup gıda sektörünü izleyen sektörler tekstil ve ilaç sektörleridir,

   4. İtalya; diğer avrupa ülkelerinde olduğu gibi İtalya’ya da ilk olarak otomotiv sektöründe ihracatımız yüksek görünmekte ardından ise tekstil sektörü gelmektedir,

   5. ABD; ihracat büyüklüğü anlamında beşinci sırada olan ABD’ye ülkemizden en çok çelik sektöründe ihracat yapılmaktadır. Çelik sektörünün ardından otomotiv ve kimyevi maddeler sektörleri gelmektedir.

Mikro İhracat Kapsamında En Çok İhraç Edilen Ürünler

Genel ihracat anlamında durum yukarıda anlattığımız gibi olmakla beraber, mikro ihracat anlamında ise en çok satılan yerli malı ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz;

   1. Erkek ve kadın kıyafetleri,

      - Tekstil ürünleri için fiyat performansının yüksek olması açısından Türkiye tercih edilmektedir.

   2. Yeni doğum yapan kadınlara yönelik ürünler,

   3. Kişiye özel tasarlanmış ürünler,

       - Tasarım seramikler, kupalar, çay setleri, kahve fincanları, beton saksılar, kişiye özel sabunlar, el dokuması çanta ve cüzdanları örnek verebiliriz.

   4. Dekorasyon ürünleri,

       - Su kabağından aydınlatma, işlemeli peçeteler, döküm çaydanlıklar, Osmanlı geleneksel aydınlatmaları, işlemeli ilaç kutuları yabancılar tarafından rağbet gören dekorasyon ürünleri arasında yer alıyor.

   

5. Havlu, peştemal, bornoz gibi tekstil ürünleri,

      - Daha çok Denizli’de üretilen peştemal, havlu gibi ürünlerin ihracatı yüksek bir paya sahiptir. Genellikle peştemallar dünya pazarında Turkish Towel (Türk Havlusu) olarak geçmekte ve epey rağbet görmektedir.

   6-Halı, kilim vb. ürünler,

     - Halı, kilim gibi ürünler Anadolu dokusuna sahip, etnik ürünler olduğu için yabancılar tarafından epey dikkat çekmektedirler. Etsy, Amazon gibi e-ticaret platformlarında “Turkish rug” adı altında birçok ürünün rağbet gördüğü görülmektedir.

   

7. Mobilya ürünleri,

8. Yedek parça ürünleri.

Listeden de anlaşılacağı üzere daha çok tekstil üzerine ürünlerin mikro ihracatı yoğun olarak gerçekleştirilmektedir. Siz de yurt dışındaki müşteri taleplerini iyi bir şekilde analiz ederseniz, doğru ürünle hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşıp ihracatta kolayca büyüyebilirsiniz.

Türk Mallarını yurt dışına satmak için mağaza açabileceğiniz en önemli pazaryerleri:

Amazon ile tüm Dünya'ya,

AliExpress ile tüm Dünya'ya,

eBay ile tüm Dünya'ya,

Etsy ile tüm Dünya'ya,

Mydeal ile Avusturalya'ya,

Otto ile Almanya'ya,

Rakuten ile Japonya'ya,

Mercado Libre ile Latin Amerika'ya,

Flipkart ile Hindistan'a,

Bol.com ile Hollanda, Belçika, Lüksemburg’a,

GMarket ile Güney Kore'ye,

Ozon ile tüm Rusya'ya satış yapabilirsiniz.

İhracatınız ve satışlarınız artarken, stoklarınız zayıf kalmasın! Size özel sınırsız ve hızlı finansman desteğinden faydalanmak için Hemen Başvurun

Kaynaklar:

https://bit.ly/3j0RTWg

https://bit.ly/3uMueLO

E-Tİcaret Fİnansmanı

Siz de E-Ticaret Finansmanı ile İşini Büyütenler Arasında Yerinizi Alın