Kozmetik Sektörünün E-Ticaretteki Yeri

Çevrimiçi alışverişin çevrimdışı alışveriş ile yarıştığı günümüzde, giyim, ayakkabı aksesuar, dekorasyon, elektronik gibi birçok sektör hem dijitalde hem de fiziki ortamda varlığını oluşturmaya ya da korumaya çalışıyor. Bu blog yazımızda e-ticaretteki önemine ve detaylarına yer vereceğimiz kozmetik sektörü de diğer sektörlerde olduğu gibi çevrimiçi alışverişte varlığını gösteriyor.

Kozmetik Sektörünün E-Ticaretteki Yeri

İnternetten alışveriş alışkanlığını benimsediğimiz pandemi süreci belki de tüm dünyada en çok kozmetik sektörünün gelişmesini sağladı. Sabun, dezenfektan, kolonya, ıslak mendil gibi ihtiyaçların artması ile sektör diğer tüm sektörlere nazaran daha hızlı büyüme gösterdi. 

Influencer pazarlama iletişiminin katkısıyla da gelişen, büyük birkaç markanın tekelinden çıkarak yüzlerce küçük markanın yarıştığı bir sektör haline gelen kozmetik sektörünün yıllara göre satış oranlarını birlikte inceleyelim.

Kozmetik Sektöründe Yıllara Göre Satış Oranları

Türkiye’de kozmetik sektörü hemen her yıl ortalama %10’luk bir büyüme oranına sahip. Kozmetik sektöründeki ihracat ise özellikle son yıllarda hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Örneğin, sektördeki ihracat 2019 yılında 928 milyon ABD Doları iken, 2020 yılında %27 artışla 953 milyon ABD Dolarına, 2021 yılında ise %17’lik bir artışla 1,1 milyar ABD Doları seviyesine çıkmıştır.

Kozmetik sektöründeki ihracatı kendi içinde ürün bazında incelemek istediğimizde ise, 2021 yılında ihracatın en büyük kısmı %24 ile tıraş ve deodorant ürünleri, %21 ile saç ürünleri ve hemen peşinden %20 ile güzellik/makyaj ürünlerinden oluştuğunu görüyoruz. Ürünlerin 2021 yılı ihracat tutarlarını bir sıra ile göstermek gerekirse;

Kozmetik Sektöründeki Ürünlerin Tedarik Edildiği/Edilebileceği Yerler

Kozmetik sektöründe tedarik süreci, yukarıda bahsettiğimiz çok fazla markanın sektöre girişiyle karışık ve hatta katmanlı bir hale gelmiştir diyebiliriz. Aynı zamanda pandeminin de etkisiyle değişen tedarik anlayışları da sektörü etkilemektedir.

Günümüzde büyük yabancı markaların kozmetik ürünlerinin tedariğini resmi distribütörler aracılığıyla yapabilirsiniz. Büyük hacimli işlemler yapmayı planlıyorsanız doğrudan ithalat yapabilirsiniz.

Sektörde önemli oyunculardan biri de doğrudan pazarlama yapan firmalar. Avon, Amway, Herbalife gibi firmalardan ürün temin ederek online platformlar üzerinden satış yapabilirsiniz. 

Kozmetik Sektörünün Gelecekteki Yeri

Geleceği tahmin etmenin en mantıklı yolu tabiki geçmişi karşılaştırmaktır. Dolayısıyla kozmetik sektörünün geleceğini öngörmek için önceki yıllardaki süreçleri incelemek yeterli olacaktır.

Sektörü hem yukarıdaki gibi ihracat yönünden hem de ithalat yönünden yıllar bazlı olarak karşılaştırmak istersek, öncelikle dünya kozmetik ürünleri ithalat tutarlarına bakmak gerekir. Özellikle ilk beş ülke ve 23. sıradaki Türkiye’yi inceleyelim (tutarlar x1.000$’dır);

       

Türkiye’nin kozmetik ihracatı yaptığı ülkelerin ilk beşine baktığımızda;

Bu tablodan da anlaşıldığı üzere pandemi dönemi olarak düşünebileceğimiz, 2020 ve 2021 dönemlerinde özellikle ABD’ye ihracat yükselmiş durumda. Tabi burada sadece pandemi değil, özellikle Amazon, Etsy gibi platformlar üzerinden yapılan mikro ihracatın etkisi de oldukça büyüktür.

Bu veriler ışığında sektörün özellikle ihracat anlamında çok daha gelişeceği açık bir şekilde görünüyor. Önümüzdeki yıllarda kozmetik sektöründeki bu büyüme hızına paralel olarak, Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD)’ninde açıkladığı gibi 2023 yılı sonunda 1.6 milyar dolarlık bir ihracat beklentisi var.

Pazaryerlerinde Kozmetik Sektörü Satıcılarının Oranı

Pazaryerlerinde kozmetik ürün satıcılarının oranını diğer sektörel satıcılarla kıyaslamak istediğimizde, kozmetik sektörünün 5. sırada olduğunu görüyoruz (Rekabet kurumunun yaptığı bir çalışmaya göre);

Tabi bu listede çok daha fazla ürün grubu olduğunu düşünürsek, kozmetik grubu oldukça yüksek oranda satış hacmine sahiptir diyebiliriz.

Hangi Pazaryerlerinden Kozmetik Ürünleri Daha Çok Tercih Ediliyor? 

Pazaryerlerini spesifik olarak düşündüğümüzde her birinin farklı sektörlerde öne çıktığını görüyoruz. Örneğin; Trendyol daha çok moda, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin satışının yapıldığı bir pazaryeriyken, Hepsiburada elektronik kategorisinde öne çıkıyor diyebiliriz.

Bu doğrultuda pazayerlerinde kozmetik ürünlerinin satış dağılımını 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre şu şekilde görüyoruz;

Pazaryerlerindeki Kozmetik Ürünlerin İade Süreci Nedir?

Ülkemizdeki hemen her pazaryerinde iade süreçleri yaklaşık olarak aynı şekilde işlemektedir. Standart ürünlerde yasal süreler gözetilerek müşteriler aldıkları ürünleri kolaylıkla iade edebilmekte ve ücret iadesi alabilmektedir.

Ancak bazı ürün gruplarında sağlık, hijyen, kopyalanma kolaylığı vb. sebeplerle iade süreçleri farklı işlemektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse Trendyol’un kurallarına göre;

“Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.) ambalajı açılmamış, denenmemiş, bozulmamış, kullanılmamış olmaları halinde iade edilebilir.”

Dolayısıyla kozmetik ürünlerinde kullanılmış ve hatta paketi açılmış ürünlerde iade söz konusu değildir. Tabi bu noktada şuna dikkat etmek gerekir. Eğer ürün bozuksa, içeriği olması gerekenden farklı ise bu gibi durumlarda paket açılmış olsa dahi, bu durumun ispatlanması halinde iade söz konusu olabilecektir.

Ürünlerin Orjinalliği ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle kozmetik sektöründe sahte ürün oldukça yaygın olarak karşımıza çıkabilmektedir. Doğrudan sağlığımızı etkileyebilecek bu tür sahte ürünlere dikkat etmek çok önem arz etmektedir. Siz satıcı olarak farkında olmadan sahte ürün alım satımı gerçekleştirirseniz, hem yasal olarak sıkıntı yaşarsınız hem de gerek pazaryerleri açısından gerekse müşteriler açısından gelecekte satış yapma ihtimalinizi riske atarsınız.

Satmayı planladığınız kozmetik ürünlerin orijinalliğini teyit etmek için;

- Markanın internet sitesini ziyaret edin ve tasarımı kontrol edin,

- Kutu ve ürün üzerinde yer alan seri numaralarını kontrol edin,

- Ürün barkodları üzerinden onay alın,

- Eğer bir internet sitesi üzerinden alım yapıyorsanız bu sitenin ETBİS kaydını kontrol edin.

Tüm bu kontroller sayesinden sattığınız ürünün orjinal olup olmadığından emin olabilirsiniz.

Kozmetik Sektöründe Stok Yönetimi Nasıl Olmalı?

Stok yönetimi esas olarak stok devir hızı ile orantılıdır. Stok devir hızı hem ürüne olan taleple hem de ürünün son kullanma tarihi ile ilişkilidir. Örneğin; dayanma süresi az olan ürünlerden azar azar ancak sık olarak sipariş verilir ve stokta çok bekletilmek istenmez. Ancak talebi yüksek ve dayanma süresi de uzun olan ürünlerde ise daha uzun aralıklarda daha hacimli alımlar gerçekleştirilir.

Bu noktada ürünlerin taşınma ve depolama maliyetleri de önem arz etmektedir. Özellikle yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü gibi yılın belirli günlerinde satış hacminin yüksek olduğu zamanlarda yüksek oranda alım yapmak ve hatta bu süreci hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek oldukça önemlidir.

Siz de kozmetik sektöründe satış yapıyorsanız tüm bu süreçlere dikkat etmelisiniz. Satışlarınızın azalmaması, stoklarınızın müşteri talebinizi karşılayabilmesi için e-ticaret satıcılarına sağladığımız ürün tedariği hizmetimize başvurabilirsiniz.

Kaynaklar: 

AA

BBC

Dünya

Emre Dal

Rekabet

Research Gate

Ticaret Bakanlığı

Trendyol

Well Dermo

 

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al