Pazaryerlerinde Mağaza Puanı ve Puanlama Sistemi

Pazaryerlerinde mağaza puanınızı yükseltmeniz sizi birçok açıdan avantajlı duruma getirir. Satışlarınız artar, müşteri sadakatiniz yükselir ve mağazanız pazaryerinde daha göz önünde olur.

E-ticarette satış yapan ya da yapacak olan kişilerin satış yapmayı ilk tercih ettikleri yerler genellikle pazaryerleri olmaktadır. Hem müşteri kitlesine kolayca ulaşmak hem de site kurmanın zorluklarıyla uğraşmamak adına; pazaryerleri hem hızlı hem de kolay bir seçenek olarak gözükmektedir. Ancak iyi bir satış oranı ve güçlü bir müşteri kitlesi yakalamak adına da pazaryerlerinde dikkat edilmesi gereken kriterler yer almaktadır. Bu kriterler de mağaza puanınızı etkileyerek sizi ön plana çıkarmaktadır. Mağazanızın pazaryerlerinde ön plana çıkması da daha çok müşteriye ulaşmanız ve kısacası daha çok satış yapabilmeniz anlamına gelmektedir. Peki nedir bu mağaza puanı ve satıcılar neden dikkat etmelidir?

Değişen tüketici alışkanlıkları ile birlikte satıcıların da satış stratejileri bu alışkanlıklar doğrultusunda şekillenmeye başladı. Ucuz olandan ziyade puanı yüksek ve güvenilir satıcısı olan ürünü tercih eden müşteriyi mağazasına çekmek isteyen satıcılar pazaryerlerindeki puanlarını artırabilmek için belirli kriterlere uymak durumundadır. Özetle pazaryeri mağaza puanı, pazaryerlerinin belirli kriterler çerçevesinde satıcıların ne kadar başarılı olduğunun belirlenmesini sağlayan bir puanlama sistemidir.

Pazaryeri Mağaza Puanının Satıcılara Sağladığı Avantajlar

10’lu sistem üzerinden hesaplanan mağaza puanları satıcılara birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajların başında satışların artması gelmektedir. Puanınızı etkileyen müşterilerinizin memnuniyetidir. Mağazanız, bir bakımdan bulunduğunuz pazaryerini de temsil ettiği için; ne kadar yüksek müşteri memnuniyeti sağlarsanız, pazaryeriniz de sizi sağladığınız memnuniyet kadar öne çıkaracaktır. Günün en çok satanı, yıldızlı ürün, hızlı kargo gibi nitelendirmeler ile hangi kriterde iyiyseniz, o kriter ile  sizi öne çıkaracaktır. Yıldızlı ürün gibi dikkat çekici nitelendirmelerle müşterilerin dikkatini çekmenizi sağlayarak, satışlarınızı artırmanıza katkı sağlayacaktır.

Mağaza Puanı Kriterleri Nelerdir? Mağaza Puanımı Nasıl Yükseltebilirim?

Mağaza puanı kriterleri her pazaryerine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel hatlarıyla inceleyecek olursak; satıcının stokların tükenmesi (stock-out olma) oranı, kargoya zamanında teslim edilmemesi ve kargonun teslim süresi, ürün iade oranı, iadeye dönüş süresi, paketleme puanı, müşteri şikayet oranı, mağazaya sorulan soruların cevaplanma hızı, ürün açıklaması, görseli ve başlığı, kampanya ve hediye sağlanması, gibi birçok kriter yer almaktadır. 

Satıcının Stoklarının Tükenmesi (Stock-Out Olma) Durumu

Stokta olmadığı durumlarda mağaza siparişi kabul etmeyebilir ya da kabul ettikten sonra stokun olmama durumunu fark edip para iadesinde bulunabilir. Ancak bu durum müşteri tarafında bir mağduriyete sebep olabilir. Aynı zamanda mağazaya puan cezası ile birlikte para cezası gibi bir sonuç doğurabilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi edinebilmek için Stokların Tükenmesi (Stock-Out)'nin E-Ticaret İşinize En Büyük 6 Zararı başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Kargoya Zamanında Teslim Edilmemesi ve Kargo Teslim Süresi

Kargo teslim süresi de her pazaryerine göre değişen bir kriterdir. Pazaryeri üzerinden sizin için en uygun olan kargo firması ile siparişlerinizi hazırlayabilir, pazaryerinin size sunmuş olduğu temin süresinden daha kısa sürede siparişinizi kargoya teslim ederseniz mağaza puanınızın artışını destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda müşterilerinizden “Kargo hızlıydı”, “Çok hızlı teslim edildi” veya “Aynı gün kargoya verildi” gibi olumlu yorumlar alarak yine mağaza puanınızın artışına katkı sağlayabilirsiniz.

Ürün İade Oranı ve İadeye Dönüş Süresi 

Ürün iade oranı veya iadeye dönüş süresi, müşteriye ulaşmayan bir ürün için mağaza puanınızda bir düşüş yaratmaz. Ancak ürün müşteriye ulaştıktan sonraki iadeler mağaza puanınıza olumsuz etki eder. İadelerin olumsuz etkilerini azaltabilmek yine size bağlıdır. İade süreçlerini hızlandırarak ve müşterinize iade konusunda hızlı geri dönüşler yaparsanız, müşterilerinizden olumsuz yorum alma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece değerlendirmede 1 yıldız 3 yıldız olarak seçilir ve yorumlarda insanlar iade sürecinin olumlu yönlerini görürse mağazadan şüphe etmez.

Özenli Paketleme 

Paketleme konusu gözden kaçırılan ya da önemsiz sanılan ama aslında mağazanız hakkında olumlu ya da olumsuz görüş oluşturacak ilk unsurdur. Müşterileriniz siparişini teslim aldığında göreceği ilk şey kargo kutunuz ya da ambalajınızdır. Ne kadar şık, özenli ya da göze hitap eden bir paketleme yaparsanız olumlu düşünce yaratma ihtimaliniz o kadar yüksek olur. Müşterinize yazacağınız güzel bir not ya da paketin içinde hediye ürüne yer vermek de mağazanız hakkında olumlu düşünceleri artıracaktır. Bazen sipariş edilen ürün bir hediye, özel bir eşya ya da normal bir sipariş olabilir. Bu gibi durumlarda müşteri bizzat sizi bilgilendirdiyse daha özenli paket hazırlamanız  müşteri memnuniyeti açısından önemli bir rol oynar.

 

Eğer ki özel bir ürün satışında bulunuyorsanız, örneğin lüks ürün, paketleme konusunda ekstra dikkatli olmalısınız. Müşteriniz yanlış paketleme ya da paketleme konusundaki özensizlikten kaynaklı üründen ne kadar memnun kalırsa kalsın mağaza puanınıza en düşük puanı vererek, kötü yorum ile yorumlarda olumsuz bir etki yaratabilir.

Müşteri Şikayetleri ve 24 Saat İçerisinde Cevaplanma Oranı

Müşteri şikayet oranı ve 24 saat içerisinde cevaplanma oranı, gelen ürün şikayetleri ve cevaplanan soruların toplam satılan ürünlere oranı ve gelen toplam sorulara oranıdır. Müşteri şikayet oranının düşük olması ve 24 saat içerisinde cevaplanma oranınızın yüksek olması mağazanızın pazaryerlerinde ön plana çıkarak daha güvenilir ve ilgili bir mağaza imajı yaratmasını sağlayacaktır. Müşterilerin ürün hakkındaki sorularının hızlı bir şekilde cevaplanması satışlarınızın da artmasının önünü açacaktır. Alışveriş esnasında gelen soruların hızlı bir şekilde cevap bulması hem müşterilerinizin soru işaretlerini sonlandırarak alışverişlerini tamamlama oranını artırır hem de müşterilerinize kendilerini değerli hissettirerek müşteri sadakati yaratmış olursunuz.

Ürünün Açıklaması, Görseli ve Başlığı

E-ticaretin handikaplarından birisi müşterinin aradığı ürünü, fiziksel mağazada olduğu gibi inceleyememesi, deneyememesi ve görememesidir. Bu handikapın önüne geçebilmek adına e-ticaret satıcıları ürünlerini pazaryerlerine koyarken ürün fotoğraflarını profesyonel bir şekilde ve her açısıyla çekerek koymalıdırlar. Buna ek olarak sattıkları ürünün menşei, ölçüleri, üretildikleri malzemenin de detaylarını açıklama kısmına yazmalılardır.

Ürün ile başlığı arasındaki ilişki de önemli bir detaydır. Örneğin müşteri pamuklu eşofman diye pazaryerinde arama yaptığında ürününüzün başlığında pamuklu eşofman yazan ama polyester olan ürününüzle karşılaşmamalı. Böyle bir durumda hem mağaza puanınız düşer hem de müşteriyi yanıltıcı bilgiden kaynaklı pazaryerindeki güvenilirliğinizi kaybedersiniz. Alıcıya göndereceğiniz ürün ile mağazanızda sergilediğiniz ürün her açıdan örtüşmelidir. Bu mağaza güvenilirliğiniz ve puanınız için ciddi bir önem taşımaktadır.

Kampanyalar ve Hediyeler

Yarattığınız kampanyalar sizi pazaryerlerinde ön plana çıkarabilecek araçlardan birisidir. Ne kadar çok ve etkili kampanya yaparsanız pazaryerlerinde en dikkat çeken satıcı olabilirsiniz. Böylece müşterilerin radarında kalabilirsiniz. Etkili kampanya stratejilerinizle ve kampanyaları yakından takip ederek mağaza puanınızı hızla artırabilirsiniz. Kampanyalarla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verdiğimiz yazımıza “2021 Kasım’ında Öne Çıkan Kampanyalar” linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

Mağaza Puanının Düşmesi Durumundaki Yaptırımlar

Her mağaza aslında bulunduğu pazaryerinin temsilcisi sayılır. Müşterilerinde gerekli memnuniyeti sağlayamayıp puanını düşük seviyelerde tutması pazaryerleri açısından istenmeyen bir durumdur. Böyle durumlarda bazı pazaryerleri yaptırım uygularken, bazı pazaryerleri ise hiçbir yaptırımda bulunmayabilir. Bu yaptırımların bazıları maddi olabilirken, bazıları ise mağazanızın pazaryerindeki pozisyonunu etkileyebilir.

Mağaza puanında yaşanan düşüşten kaynaklı uygulanan yaptırımlar pazaryerlerinin politikalarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin bazı pazaryerleri sipariş ödemesini almadan önce satıcı onayını bekler. Satıcı onay verdikten sonra ödeme alınır. Eğer ki ödeme alındıktan sonra satıcı iptal ederse, pazaryeri yaşanacak zarardan ötürü satıcıya maddi bir yaptırım uygulayabilir. Bir diğer örnek ise satıcının puanının sürekli düşmesinden kaynaklı olarak pazaryeri, satıcının satışlarını durdurup mağazayı kapatabilir. Mağaza puanınızla beraber satışlarınız da yükselsin! Satışlarınız artarken stoklarınız tükenmesin, puanınız düşmesin. WorqCompany E-ticaret Finansmanı ile aklınız stoklarınızda kalmasın, stoklarınız sizi yarı yolda bırakmasın. E-ticaret finansmanı ile ilgili bilgi almak için Hemen Başvurun.

Pazaryerleri Mağaza Puanlama Sistemleri

Puanlama sistemleri her pazaryerine göre değişiklik göstermektedir. Trendyol, Hepsiburada ve N11 pazaryerlerinin puanlama sistemlerini ilgili blog yazılarımızda detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

geLİR PAYLAŞIMLI E-Tİcaret

Sen de Gelir Paylaşımlı E-Ticaret ile
İşini Büyütenler Arasında Yerini Al